Kuchnia Żydowska

Koszerna kuchnia

Kuchnia która przede wszystkim przestrzega ściśle zasad koszerności. Jest to powiązane z Biblią a konkretnie z przykazaniami pięcioksięgu Mojżesza. Według powyższego potrawy żydowskie dzielimy na koszerne tzw. czyste i trefne analogicznie są to dania nieczyste. Kuchnia żydowska kieruje się wytycznymi np. zakazane jest spożywanie mięsa niektórych zwierząt, przygotowywanie mięsa z dodatkiem mleka, a także spożywanie ryb które nie posiadają łusek. W kuchni żydowskiej wszelkie trendy wyznacza religia jest to bardzo ważne aby wszystkie potrawy były przygotowane zgodnie z jej zasadami. Tak jeżeli chodzi o mięso można spożywać je tylko wtedy kiedy mamy pewność ze pochodzi z rytualnego uboju w czasie którego nad zabijanym zwierzęciem odprawiane są obrzędy religijne. Kuchnia żydowska bliskiego wschodu jest niemalże identyczna jak kuchnia arabska. Wynika to z powiązania kulturowego a także regionalnego czyli bliskości dwóch narodowości. Ortodoksyjni Żydzi przestrzegający szabatu przygotowują zimne potrawy, uwarunkowane jest to tym ze podczas wyżej wymienionego święta nie wolna rozpalać kamiennych piecy ani przygotowywać ciepłych potraw. W związku z osiedlaniem się Żydów w rożnych częściach świata owa kuchnia zaczęła nabywać pewne regionalne cechy. Tak samo jak niektóre przepisy kuchni żydowskiej dominują w kuchniach świata. W Polsce ulubionym żydowskim przysmakiem jest karp po żydowsku.

Zostaw komentarz