Kuchnia włoska

Amore mio

Najbardziej popularna kuchnia na świecie obok kuchni francuskiej. W kuchni włoskiej dominują bardzo aromatyczne zioła i przyprawy min. bazylia, oregano, estragon i tymianek. Ponadto charakterystyczne jest wykorzystanie różnorodności warzyw. Prawie do każdej potrawy dodawany jest parmezan utożsamiany jako jeden z najważniejszych składników tej kuchni. Specialność tej kuchni są dania złożone z produktów mącznych głownie makarony, ryby i owoce morza.

Bazą do tej kuchni są świeże ogólnodostępne produkty charakterystyczne do panującej pory roku. Duże znaczenie w kuchni włoskiej stanowi tradycja przepisy są tu od lat nie zmienne i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ciekawostką jest ze w tym kraju pora spożywania posiłków od wielu lat jest stała w odniesieniu do całego kraju. Potrawy znacząco się od siebie nie różnią w ponad 20 regionach jadamy w sumie to samo, przebierać można jedynie w rodzajach makaronów serwowanych w włoskich knajpkach. Charakterystycznym daniem jest także pizza i faszerowane pierożki które królują w Sycylii i Siena. Tradycyjny obiad włoski składa się trzech dań pierwsza to przystawka danie pierwsze to zazwyczaj pasta lub danie mączne drugie danie składa się z mięsa bądź ryb z dodatkiem sałatki. Typowe potrawy kuchni Włoskiej to;

– spaghetti
– cannelloni
– pizza
– tortellini
– ravioli
– rissoto

– bruschetta
– gnocchi
Należy także wspomnieć o przepysznych włoskich deserach Przede wszystkim wspaniałym przysmakiem są trufle i odwiedzając Włochy koniecznie powinniśmy ich skosztować, podobnie jak wyśmienitego włoskiego tiramisu i panetone pycha.

3 Komentarze Zostaw komentarz

  1. Marek1985 10 września 2018 Użytkownik

    Faszerowane pierożki, które królują w Sycylii są po prostu przepyszne! Polecam każdemu spróbować

  2. Magda19 11 września 2018 Użytkownik

    Pizza to chyba najpopularniejsze Włoskie danie w Polsce

    • emilkaa1 12 września 2018 Użytkownik

      Spaghetti też jest bardzo popularne

Zostaw komentarz