Kuchnia Wegetariańska

Wege

Jest jedną z bardziej restrykcyjnych kuchni w której dominuj warzywa. Przygotowane potrawy nie mogą zawierać mięsa ani produktów mięso pochodnych. Kuchnia posiada różne odmiany.
Część ludzi tytułujących się jako laktowegetarianie nie jadają mięsa ale akceptują w swojej diecie nabiał i produkty na bazie nabiału. Laktowegetarianie cechują się najdłuższym okresem przebywania na diecie przestrzegają tym samym wegetariańskiej tradycji a nabiał w ich diecie jest dopuszczalny tylko pod warunkiem ze w skład produktu nie wchodzą jajka. Produkty typowe dla kuchni wegetariańskiej to: tofu i tempeh które zastępują produkty białkowe, i substytuty mięsa co jak sama nazwa wskazuje są zamiennikiem tradycyjnego mięsa w potrawach. Mówiąc wprost dieta wegetariańska ma na celu całkowite wyemitowanie z kuchni żywności pochodzenia zwierzęcego. Dla przykładu do nie wegetariańskich dań należą zupa gotowana na kości ( rosół) czy pierogi z skwarkami. Nadmienić trzeba że desery są także uważane za nie wegetariańskie jeśli w swoim składzie mają żelatynę lub mleko pochodzenia krowiego. Dozwolone są desery i lody pochodzenia orientalnego np. chałwa, rachatłukum, a wegetariańskie słodycze przygotowywane są z suszonych owoców.

Zostaw komentarz