Kuchnia śródziemnomorska
Morze Śródziemne
Czyli inaczej kuchnia Morza Śródziemnego. Kuchnia bazuje głównie na owocach morza i rybach. Pomimo to jest bardzo różnorodną kuchnią łączy razem niemal wszystkie kichnie świata a spowodowane jest to warunkami geograficznymi i szlakami handlowymi. Do rozwoju kuchni śródziemnomorskiej przyczyniły się także rys historyczny. Kuchnia śródziemnomorska jest bogata nie tylko w ryby i owoce morza ale również w owoce które zawsze dominują w przygotowanych potrawach, dlatego kuchnia ta uchodzi za bardzo zdrową. Podobnie ja w kuchni włoskiej królują tu aromatyczne zioła i przyprawy które dodatkowo wzbogacają smak przygotowanych dań.
Ponadto kuchnia śródziemnomorska jest bardzo lekką i zdrową kuchnią, korzystnie wpływa na układ krwionośny a dostępny w rybach tran wzmacnia układ odpornościowy. Kuchnia śródziemnomorska jest w każdym kraju jest przygotowywana na inny sposób. Każdy kucharz wprowadza do przepisu swoje regionalne nowinki. Kuchnia śródziemnomorska tak naprawdę w każdym kraju basenu morza śródziemnego jest inna a jedyną cechą wspólną jest życzliwość i gościnność mieszkańców tych wszystkich krajów.
Smażone krewetki – niebo w gębie
„kuchnia śródziemnomorska jest bardzo lekką i zdrową kuchnią” Trochę bardzo ogólnikowe stwierdzenie, jak się kupuje krewetki za 14zł w lidlu to nie powiedziałbym, że jest taka zdrowa..