Kuchnia Polska
Co w niej cenimy?
Kuchnia polska smaczna ale ciężka czy na pewno? Polskie potrawy zmieniały się na przestrzeni wieków, wiele z tym wspólnego mają naleciałości z innych narodów. W kuchni polskiej możemy znaleźć domieszkę kuchni niemieckiej, żydowskiej, tatarskiej, francuskiej czy ruskiej. Dzieje się tak między innymi za sprawą ludności innej narodowości zamieszkującej poszczególne regiony Polski.Odnosząc się do historii Polski jasno można stwierdzić że tak jak zmieniały się granice państwa tak w późniejszych czasach na terenach objętych zaborami, kuchnia została zmieniona właśnie pod ich wpływem. W średniowiecznej Polsce jadało się bardzo tłusto i obficie. Potrawy bogate były przede wszystkim w mięso i kasze. Bardzo dużo stosowano przypraw głównie gałki muszkatołowej, pieprzu i jałowca. Warto nadmienić że wszystkie potrawy przygotowane na bazie swoich własnych produktów zgromadzonych w gospodarstwie lub upolowanych na w lesie lub nad rzeką. Popularnym słodzikiem był miód a pijano piwo wódkę lub miód z domieszką wódki czyli tzw. miód pitny. Z czasem do kuchni Polskiej zaczęły przemykać potrawy z różnych innych krajów. Zaczęto stosować tak jak w kuchni rosyjskiej ciepłą herbatę do popijania posiłków i rozgrzania się. Popularna tak że stała się kawa turecka. Obecnie kuchnia Polska obfituje w potrawy ziemniaczane a mięsa upolowane w lesie zostały zastąpione w wieprzowiną i drobiem z gospodarstw zajmujących się hodowlą. Zwiększyło się spożycie ogólnodostępnych owoców i warzyw. Miód został zastąpiony białym cukrem pochodzącym z buraków cukrowych. Poszczególne regiony zostały kojarzone z dostępnymi tylko tam produktami lub specjalne zestawy obiadowe jak np. Śląsk gdzie na pierwsze danie obiadowe można dosrać rosół a na drugie danie zjemy sobie roladę z kluskami i modrą kapustą. W warszawie dominują oczywiście flaczki i schabowy z kapustą i ziemniakami natomiast w
Wielkopolsce za rarytas uważa się galaretę mięsną czyli tzw. ”zimne nóżki” a na Lubelszczyźnie możemy zjeść pierogi z kaszą i białym serem.
Kuchnia ciągle jest modernizowane jednak czy pamiętamy jeszcze nasze Polskie tradycyjne potrawy oto kilka z nich:
– barszcz czerwony
– żurek, zalewajka
– bigos
– Czermina
– faworki
– grochówka
– jarzyny po polsku, karp
I oczywiście wiele wiele innych pyszności…