Kuchnia Meksykańska




Lubisz ostre smaki?

Kuchnia meksykańska głównie składa się z bardzo pikantnych potraf. Dania głownie składają się roślin strączkowych, fasoli i papryki chilli. Kuchnia jest podzielona ze względu na położenie terytorialne. Można wyróżnić kuchnie z regionu północnego, zachodniego, centralnego a także znad zatoki. W kuchni meksykańskiej występują potrawy bazujące na innych kuchniach świata min. Kuchni francuskiej, włoskiej, chińskiej, austrowęgierskiej, tureckiej, libańskiej, filipińskiej oraz afrykańskiej. Jednak sama kuchnia meksykańska wywarła wielki wpływ na potrawy różnych krajów świata gdzie np. kukurydza fasola awokado dynia jest jednym z podstawowych produktów dania. Przygotowując standardowe danie meksykańskie należy pamiętać że zazwyczaj głównym składnikiem jest masa z kukurydzy. Tradycyjne
przygotowanie przez rdzennych Indian polegało na moczeniu ziaren kukurydzy w łogu wypukanym z popiołu drzewnego. Obecnie zastępowane jest to przez zwyczajną mąkę kukurydzianą bądź po prostu zmieloną kukurydze. Warto dodać że tradycyjna kuchnia meksyk

Meksykańska tradycja: salsa i chipsy tortilla.

ańska w 2010 r. została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kilka typowych potraw meksykańskich:
– burrito
– nachos
– picadillo
– ceviche
– salsa
– tacos
– tortilla

1 Komentarz Zostaw komentarz

  1. Edek 4 września 2018 Użytkownik

    Burrito to chyba moje ulubione danie z kuchni Meksykańskiej

Zostaw komentarz