Kuchnia francuska

„Francuziki”

Pierwszy stereotyp kuchni francuskiej to żaby i ślimaki poniekąd to prawda choć nie w wszystkich regionach uchodzi to za przysmak. Kuchnia francuska jest bardzo bogata i niezwykle zróżnicowana. Przez dłuższy czas wywierała duży wpływ na wiele krajów Europy. W Francji wyróżniamy wiele regionów kulinarnych które znacząco się od siebie różnią. Oprócz regionów mamy jednolite dwu stopniowe kryterium, które dotyczy całego Państwa. Pierwszy stopień to drogie tradycyjne dania serwowane przez najlepszych szefów kuchni francuskiej w drogich ekskluzywnych restauracjach. Drugi stopień to tzw. nowa kuchnia przygotowana w opozycji do pierwszej są to lekkie zdrowe szybko przyrządzone dania zwyczaj domowe i bardzo tanie. W Francji spożywa się tylko trzy posiłki przy czym do każdego przeznaczone są określone potrawy. 

Na śniadanie jadamy zazwyczaj bagietkę lub rogalika zwanego croissanta z dżemem lub masłem, do tego kawę. Coraz częściej możemy się spotkać z podaniem do śniadania soku pomarańczowego. Obiad jest posiłkiem bardzo obfitym podawanym pomiędzy godziną 12.00 a 14.00. Składa się z kilku dań. Zaczynamy do lekkiej przystawki potem obfitego dania głównego kończąc na słodkim deserze z kawą. W przeciwieństwie do np. kuchni polskiej w Francji nie podaje się zup.

Kolacje traktuje się jako celebracje całego dnia. Spożywa się ją pomiędzy godziną 20.00 a 22.00. Jest to czas kiedy siadamy wszyscy razem przy stole i możemy spokojnie porozmawiać. Kolacje w Francji je się stosunkowo długo a potrawy przyrządzone są na ciepło. Tradycją jest spożywanie do posiłków wody najczęściej prosto z kranu a do obiadu pija się czerwone wino. Kuchnia Francuska słynie z serów produkowane są na skale światową i w ogromnych ilościach. Najbardziej znane to camembert, brie i roquefort.

Zostaw komentarz