Kuchnia Amerykańska

USA

Kuchnia amerykańska jest najbardziej zróżnicowaną kuchnią na świecie, ponieważ w Stanach Zjednoczonych występuje największa mieszanka ludności o różnych narodowościach oraz kulturach. Co niesie za sobą różne naleciałości i upodobania kulinarne. Powszechnie kuchnia amerykańska uchodzi za bardzo szybką kuchnie
stąd wzięła się nazwa Fast food która została rozpowszechniona na całym świecie. Niestety nie jest to Zdowa kuchnia posiada ona bardzo dużą kaloryczność, przy równoczesnym niedoborze witamin i mikroelementów. Bardzo częste spożywanie tego typu dań prowadzi do otyłości, miażdżycy i chorób serca co bardzo często spotyka większość amerykanów. Najbardziej rozpowszechnione na skale światową dania Fast food to:
– hot dog
– corn dog
– pita
– frytki
– hamburger
– cheeseburger


Ciekawe w tym aspekcie jest to że hot dog jest to danie które wywodzi się z Niemczech jednak zostało tak zmodyfikowane przez amerykańskich kucharzy że przyjęło się że pochodzi właśnie z Ameryki. Pomimo tak mocnego zakorzenienia się w świecie kulinarnym ameryki potocznego Fast fooda, kuchnie amerykańska można podzielić jeszcze na dwa regiony kulinarne. Wybrzeże wschodnie gdzie dominują ryby i owoce morza, natomiast na środkowym zachodzie wołowina i kukurydza. W śród samych Amerykanów określone potrawy od razu budzą skojarzenie z pewnym regionem ich państwa jest to np. stek z Oklahomy czy homar z Maine.

Zostaw komentarz